Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi
Tıbbi beslenme tedavisi, diyabetin tedavisini desteklemek, kan şekerini kontrol altına almak, diyabete bağlı komplikasyonların gelişimini önlemek veya yavaşlatmak için önemli bir yere sahiptir. Diyetisyenler hastaların metabolik parametrelerini değerlendirerek oluşturdukları kişiye özel beslenme planları ile kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olurlar. Diyabetli bir birey için sağlıklı beslenme prensiplerini öğrenmek, karbonhidrat seçimi yapabilmek, glisemik indeks kavramını bilmek ve porsiyon kontrolü yapabilmek önemlidir. Diyetisyenler diyabet tedavisinde hastaların kültürel tercihlerini ve alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak hastaları sürdürebilecekleri bir beslenme programına hazırlarlar.
Tüketilen karbonhidrat miktarı kan şekerini düzeyini etkileyen en önemli faktörlerdendir ve öğün planının düzenlenmesinde göz önüne alınmalıdır. Diyabetli bireylerde kan şekerini aniden yükseltecek beyaz undan yapılmış, sofra şekeri içeren, paketli ve şekerli bütün gıdalar yerine, tam tahıllı ve bol lifli gıdaların tüketimi önerilmektedir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ya da esmer pirinç, bol şekerli tatlılar yerine glisemik indeksi düşük meyveler ve nişasta oranı düşük sebzeler bu hasta gruplarının öncelikli tercihi olmalıdır. Kan şekeri kontrolünün sağlanabilmesi için ana öğün kadar ara öğün tüketimi de önemlidir. Ara öğünlerde tüketilen kompleks karbonhidratların yanında süt, yoğurt ya da ayran gibi protein kaynakları ya da çiğ badem, fındık ya da ceviz gibi yağ grubu besinlerin eklenmesi gerekmektedir.