COVID-19 Virüsüne Karşı Beslenmenin Gücü
COVID-19 virüsüne yakalanmamak için yapılması gereken en önemli şey sosyal mesafe ve maske kullanma kurallarına uyumdan sonra bağışıklığı güçlü tutmak olacaktır. Yeterli uyku ve stres yönetiminden sonra bağışıklığı güçlü tutmak için en büyük savaşçılarımız yiyeceklerimizdir.
Öncelikle COVID-19 virüsü için tedavi edici herhangi bir besin takviyesi ya da besin bulunmamaktadır, ancak viral enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltmak için koruyucu ve bağışıklık sistemini destekleyici besinleri tercih etmek gereklidir. Vücutta inflamasyonu engellemek için flavonoid deposu olan sebzelerden günde en az 5-7 porsiyon ve meyvelerden 2-3 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir. Buna ek olarak özellikle bu dönemde soğan, elma, domates, portakal, fındık, çilek, maydanoz, kereviz, papatya ve zerdeçal gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir.
Destekleyici takviye gıdalar:
- C vitamini ve kaynakları: yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnıbahar, ıspanak, portakal, kivi, limon, mandalina, kuşburnu, ananas, mango gibi besinler
- A vitamini ve kaynakları: yumurta, süt, balık, tatlı patates, portakal, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil biber, lahana, ıspanak, brokoli gibi yeşil sebze ve meyveler.
- Viral enfeksiyonlarda hücreleri destekleyici özelliği ile çinko ve kaynakları: kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, kabak çekirdeği gibi besinler