MUFA Diyeti
Bitkisel Kaynaklı Tekli Doymamış Yağ Asitleri (MUFA) Kalp Hastalığı ve Diğer Sebeplerden Kaynaklanan Ölüm Riskini Azaltabilir
Amerikan Kalp Derneği tarafından sunulan araştırmaya göre; bitkisel kaynaklı tekli doymamış yağ asitlerinden (MUFA) zengin diyetler, hayvansal kaynaklı tekli doymamış yağ asitlerinden (MUFA) zengin diyetlere kıyasla daha düşük bir ölüm riski ile ilişkilendirilmektedir.
Bu araştırmanın sonuçları, diyette tekli doymamış yağ asitlerinin kaynağının ve miktarının önemini vurgulamaktadır. Buna göre, diyette bitkisel kaynaklı tekli doymamış yağ asitleri daha fazla, hayvansal kaynaklı tekli doymamış yağ asitleri daha az tüketilmelidir.
Bu çalışmada, katılımcılar çalışmaya dahil edildiklerinde var olan risk faktörleri de hesaba katılmıştır:
- Etnik köken
- Sigara içme durumu
- Alkol, meyve, sebze tüketimi ve toplam kalori alımı
- Ailesel kronik hastalık öyküsü
- Fiziksel aktivite
· BKİ
Tekli doymamış yağ asitleri, genellikle oda sıcaklığında sıvıdır ve soğutulduğunda katılaşır. Bitkisel kaynaklı tekli doymamış yağ asitlerine örnek olarak zeytin ve diğer bitkisel yağlar, avokado ve yağlı tohumlar sayılabilir. Hayvansal kaynaklı tekli doymamış yağ asitlerine örnek olarak tam yağlı süt ürünleri, yumurta, tavuk, kırmızı et ve balık sayılabilir.
Tekli doymamış yağ asidi tüketiminin, kardiyovasküler hastalık ve diğer nedenlerden kaynaklanan ölüm üzerindeki etkisini değerlendirmek için araştırmacılar 63.412 kadın ve 29.966 erkekten elde edilen verileri kullanmışlardır. Katılımcıların diyet kompozisyonunu değerlendirmek için her 4 yılda bir ayrıntılı besin tüketim sıklığı anketi uygulanmıştır.
Ortalama olarak 22 yıl süren takipte, katılımcılar arasında 20.672 ölüm gerçekleşmiştir ve ölenlerin 4.588’i kalp hastalığından ölmüştür. Araştırmacılar tarafından katılımcıların diyet bilgileri analiz edilerek şu sonuçlara ulaşılmıştır:
- Bitkisel kaynaklı tekli doymamış yağ asitlerini daha yüksek oranda tüketen katılımcıların herhangi bir nedenden kaynaklanan ölüm riski, düşük miktarda MUFA tüketenlere kıyasla %16 daha düşüktür.
- Hayvansal kaynaklı tekli doymamış yağ asitlerini daha yüksek oranda tüketen katılımcıların herhangi bir nedenden kaynaklanan ölüm riski %21 daha yüksektir.
- Diyette doymuş yağ, trans yağ ve rafine karbonhidrat (basit şeker gibi) tüketmek yerine aynı kalori içeriğine sahip hayvansal kaynaklı tekli doymamış yağ asitlerinin tüketilmesi, kardiyovasküler hastalık ve diğer nedenlerden ötürü ölüm riskini %10-15 oranında azaltabilmektedir.
- Diyette doymuş yağ, trans yağ ve rafine karbonhidrat (basit şeker gibi) tüketmek yerine aynı kalori içeriğine sahip bitkisel kaynaklı tekli doymamış yağ asitlerinin tüketilmesi, kardiyovasküler hastalık ve diğer nedenlerden ötürü ölüm riskini %24-26 oranında azaltabilmektedir.